miercuri, 28 noiembrie 2018

Astazi am invatat ceva nou


Fiecare dintre noi am avut macar o data pielea de gaina si cu siguranta, unii se intreaba cum si de ce apare acest fenomen. Astfel, Doctormit te va lamuri in randurile urmatoare si vei putea sti de ce se ridica parul pe maini in diferite momente atunci cand asculti muzica care iti place, cand esti pus in fata unei situatii emotionante, cand iti este frig sau poate chiar atunci cand urmaresti un film horror.

In primul rand, ar trebui sa stabilim de la bun inceput faptul ca pielea de gaina provine de la stramosii nostri din urma cu cateva mii de ani, cand se pare ca fenomenul era folositor acestora, insa, intre timp, si-a pierdut din importanta pana in zilele noastre. Pielea de gaina presupune ridicarea pielii din jurul firelor de par de pe corp, iar totul porneste de la contractia micilor muschi asociati parului. Situatia este intalnita cel mai des atunci cand ne este frig, dar si atunci cand ne confruntam cu o situatie de care ne este teama.

De exemplu, pielea de gaina poate fi urmarita cu usurinta la toate animalele cu blana pentru ca aceasta se poate ridica in anumite contexte, de la frig, pana la situatiile in care sunt atacate sau se afla in pericol. Fenomenul are loc cu scopul ca animalul sa para mai mare, ocazie cu care ar fi mai periculos pentru atacator si cu toate ca parul este ridicat in astfel de momente, organismul se incalzeste prin simpla tensiune musculara la care se ajunge in urma fenomenului.
In cazul oamenilor pielea de gaina este resimtita, bineinteles, in cazul frigului, dar si atunci cand ne confruntam cu diferite situatii care ne emotioneaza, iar cateva exemple in acest sens ar putea fi amintite de o nunta, o inmormantare, un discurs tinut in fata unui public numeros si nu numai. Senzatia poate fi intalnita si atunci cand urmarim un videoclip sau cand ascultam o melodie care ne poate aduce amintiri.

De cele mai multe ori, acest fenomen se poate observa pe brate, cu toate ca in anumite contexte este intalnit si in zona pieptului, a gatului sau la picioare. In cazuri mai rare, pielea de gaina se poate face si pe cap, fiind un fenomen foarte obisnuit, care nu ar trebui sa ne ingrijoreze in niciun fel.

Consumul de droguri puternice, precum cocaina sau heroina favorizeaza aparitia pielii de gaina atunci cand acestia intra in sevraj din cauza imposibilitati de administrare a dozelor obisnuite. Asadar, Doctormit a venit cu lamuririle pe care le cautai in acest sens intrucat, cu siguranta, sunt multi cei care intotdeauna au avut curiozitatea legata de acest fenomen, insa niciodata nu au cautat informatiile necesare in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu